WOORD INZENDEN


Naam:*

Woonplaats:*

E-Mail*


Woord:*

Startpositie:*

Richting:*Opmerking:

 

SPEL 15

RONDE 10

BORD-10.png

De koks onder de deelnemers stuurden ‘ROUX’ in, de sommeliers ‘DOUX’. Een roux is de basis voor een saus (gemaakt van boter, bloem en melk of bouillon) en ‘doux’ wordt gebruikt bij de smaakaanduiding voor wijnen. Dan staat het voor ‘niet droog’, tegenover sec dus, meestal tamelijk zoet. Taalkundig is het wel een grappig woord, namelijk een zogenaamd predikatief bijvoeglijk naamwoord. Dan wordt het gebruikt als bepaling van gesteldheid (hij komt rustig over) of (meestal) in combinatie met een koppelwerkwoord: de wijn is doux. Hoe dan ook, zowel de koks als de sommeliers verdienden er het mooie aantal van 53 punten mee. Beide woorden leverden ook ‘mu’ op en ik bereidde me al voor op een verhandeling over de dikte van plastic folie en zo, maar de DVD meldde dat niet. Het blijkt een woord te zijn uit de Japanse filosofie en duidt een toestand aan die positief noch negatief is. Tamelijk saai, dus. Of juist heel spannend als je nadenkt over welke kant het zal uitgaan. Mu (μ) is ook de Griekse letter die in een woord als ‘m’ wordt uitgesproken.

Er zaten meer mooie woorden bij de inzendingen, allemaal met een X: DUX en FAX (VC12), resp. 51 en 43 punten; OXFORD (HB5, 38); ROUX (HB7, 31); BORAX (VK12, 30); CRUX (HJ12, 27) en tot slot FOX (HD4, 26).

Bij ‘oxford’ fronste ik mijn wenkbrauwen even. Da’s toch een naam van die stad in Brex… oh, sorry, ik kan haast niet meer aan Engeland denken zonder Brexit. Die universiteitsstad, toch? Maar het blijkt dus ook een ‘bontgekleurde, sterke katoenen stof met platvervlechting’ te zijn. En ‘DUX’ kom je ook niet elke dag tegen. Het betekent ‘aanvoerder’ (en dan kennen we het van ‘Il Duce’, de erenaam van Mussolini), of ‘hertog’, maar ook wel wat vriendelijker: ‘hoofdthema van een fuga’.

We trokken weer vier nieuwe letters en nu staat er op het bordje ADEEFGL. Een inkopper? Misschien wel. Maar waar dan? 

CONTACT

Over Scrable:
scrabble@walinga.org

Over de website:
johan@riemer.nl

Heerco Walinga is eigenaar van
Riemer & Walinga Boekverkoopers
te Ermeloo

INFORMATIE

Elke veertien dagen wordt op zaterdag een ronde in het ND en het FD geplaatst. U kunt uw oplossing insturen met het formulier hierboven of per briefkaart zonder envelop aan:
C. Wiegel, Raadhuishof 36
2651 JJ Berkel en Rodenrijs.
Mailadres: scrabble@walinga.org.

SPELREGELS

De spelregels die voor dit spel gelden wijken niet erg af van de normale spelregels.
Er zijn wel wat erxtra regels omdat we
online spelen.
U kunt ze HIER lezen.


| This site is not affiliated with the trademark holders. | Scrabble® Brand Crossword Game is a registered trademark of Hasbro, Inc. and J.W. Spear & Son PLC. |


Ontwerp, Bouw en Onderhoud:
Ontwerpstudio RIEMER